1102 – Elche Headquarters

Elche headquarters is an office located in the Eixample. Its a 130 m2 reform in the ground floor of the building.
Highlight the original architectural values it is the essence of the project, capturing the hydraulic ground, respecting the coffered ceilings, discovering the structural ceiling and finally pickling some structural ceramic walls.
The architectural proposal is to free the space, and provide service to the structural walls that separate the rooms.

Convenient cohabitation

In the core of the Eixample, in the first floor of a hundred-year-old building, the Architecture studio MESURA prepares the reform of a residence that is going to be the future office of a restoration group.  

This residence, with the typical characteristics and distribution of the houses built according to Cerdá plan, is opened to the street and to the back courtyard through its walls, and to two big interior courtyards which get some fresh air which let the light go inside the rooms.  

The most important premise of the Project is to stand out the values of the original construction with certain modernist traces: pavement with hydraulic mosaic, lacunar roofs with elaborated details which contrast with other bare roofs, ceramic facings, etc.  

Most partition walls have been eliminated looking for space transparency. This fact implies the technical need of using open facilities and service packs adhered to the structural walls delimiting the rooms.   

Every service furniture stores the facilities and responds to the needs of the room. The sliding door is of Palisandro tropical wood with brass metalwork, with the purpose to compensate the neutral materials of the rest of the furniture.

The cohabitation of the original materials and the new elements give the space a brilliant and relaxing working environment, without architectural distractions.

Read more Read more

1102 – Elche Headquarters

1102 – Elche Headquarters

Elche headquarters is an office located in the Eixample. Its a 130 m2 reform in the ground floor of the building.
Highlight the original architectural values it is the essence of the project, capturing the hydraulic ground, respecting the coffered ceilings, discovering the structural ceiling and finally pickling some structural ceramic walls.
The architectural proposal is to free the space, and provide service to the structural walls that separate the rooms.

Convenient cohabitation

In the core of the Eixample, in the first floor of a hundred-year-old building, the Architecture studio MESURA prepares the reform of a residence that is going to be the future office of a restoration group.  

This residence, with the typical characteristics and distribution of the houses built according to Cerdá plan, is opened to the street and to the back courtyard through its walls, and to two big interior courtyards which get some fresh air which let the light go inside the rooms.  

The most important premise of the Project is to stand out the values of the original construction with certain modernist traces: pavement with hydraulic mosaic, lacunar roofs with elaborated details which contrast with other bare roofs, ceramic facings, etc.  

Most partition walls have been eliminated looking for space transparency. This fact implies the technical need of using open facilities and service packs adhered to the structural walls delimiting the rooms.   

Every service furniture stores the facilities and responds to the needs of the room. The sliding door is of Palisandro tropical wood with brass metalwork, with the purpose to compensate the neutral materials of the rest of the furniture.

The cohabitation of the original materials and the new elements give the space a brilliant and relaxing working environment, without architectural distractions.